weird z behavior on prusa reprap- FIXED

EDIT: over on the #reprap irc Rhys-jones and a few other helpful folks figured this out for me. Since the endstops aren’t working on my machine yet, the 0,0,0 position was based on wherever it was when it started up. I guess the x and y were similar to that same position, but the z wasn’t. The fix was to add “G92 X0 Y0 Z0;” to the beginning of the gcode. That sets the current position to 0,0,0 on the printer. This can be done in the Start/End Gcode tab in Slic3r. Thanks again all who helped!

I have something weird going on with my reprap where it will take the first z move and scale it dramatically. Then all of the others will behave normally. I made a video to illustrate it.

Machine will jog correctly through pronterface. when it encounters the first .4mm z move it ends up moving significantly farther. It ended up moving around 1 cm.

This is the code for that abrupt z move “G1 Z0.400 F7800.000”

at the end of the video you see it begin the second layer, and it moves the correct amount! This is the code for that z move “G1 Z0.800 F7800.000”

I am very confused.

For those interested, this is a gen6 board running sprinter and controlled by pronterface on my mac. The gcode was a single walled box sliced by slic3r 5.5. The config.h for sprinter is below.

Continue reading

Comments Off on weird z behavior on prusa reprap- FIXED Posted in reprap, robots

gen 6 and sprinter homing issue

I’m at the point of troubleshooting where I either give up and go for a bike ride, or seek help. So I’m seeking help, and then I will go for a bike ride!

I am having an issue where I can’t get the gen 6 board to properly home. I have tried to home it by sending gcode (G28 X0) through slic3r and through the slicer home buttons. It recognizes the x end stop when jogging and refuses me to push past the limit, but it will not home for me.

Here is a pic of my printer. On the x axis the endstop is on the far left side.

Here is my configuration.h file

To boil down my problem into one bite: if the x axis endstop is defined on the correct side, homing does nothing. If it is defined on the wrong side, homing does a few mm shutter and then resets to the original position.

Continue reading

marlin, slic3r, pronterface and me

Ok. A recent move has kept me away from my prusa for a few months now. In that time all of the “cool kid” software has changed. Naturally I want to be running a similar setup with all of the new bells and whistles, so off I go.

I am going to go about uploading marlin onto my gen6 mendel-parts.com board. Installing pronterface on my Macbook running lion, and eventually get to using slicer to generate the stl files.

Step 1: Get marlin on my gen6 main board

I downloaded the most recent version of marlin from github.
https://github.com/ErikZalm/Marlin/tree/Marlin_v1/Marlin
I got the newest version of arduino (23) from here
http://arduino.cc/en/Main/Software
I got the sanguino arduino add-ons from here (Updated to arduino core 0023)
http://code.google.com/p/sanguino/downloads/list

Ok, enough downloading for now. Install the arduino first. There is a driver included with the download called the ftdi driver. Install that as well. That enables usb connectivity for some boards.
Now go here and follow the directions for installing the sanguino add-on. What you are doing is adding support for the specific chipset included in many main boards.
http://sanguino.cc/softwareformac

Now your mac side should be set for marlin. Go into the marlin folder you downloaded and open marlin.pde with arduino. It should open up a sketch with a bunch of other tabs behind it. The main one you will need to play around with is configuration.h. In there you should comment out or in the specific hardware and features you have/want.

Here is an example:

This is from the top of configuration.h

#define BAUDRATE 250000
//#define BAUDRATE 115200
//#define BAUDRATE 230400

The // that starts most lines tells the arduino to ignore it. These three lines represent a multiple choice for you. In the above example the first line is the one that is currently setting the baud rate. This is an important change. The default marlin firmware has the baud rate set to 250000 for some reason. I don’t think that will work out very well. Change it to 115200 and you ought to see better results.

Some other lines that I changed are:
#define MOTHERBOARD 5
#define THERMISTORHEATER_0 3
#define HEATER_0_USES_THERMISTOR
//#define ULTIPANEL

Feel free to look around and get a grip of all of the options available. There are a lot. Don’t play with the pid settings unless you really know what you are doing, though.

Now you should be ready to upload the firmware to your board. Before you connect your board to your computer, select the board from the pulldown menu in the arduino app. Mine was “Sanguino with atmega 644p” Hit the verify button and wait for it to verify. If it fails, then you need to determine if it is a software issue, or a config issue. Look at the error message and do what it tells you to do. The firmware will check to see if your board in arduino matches the board that you defined. If it doesn’t then it will throw an error.

With a valid verification under your belt, plug your reprap in to the wall, connect it to your computer and turn it on. In the arduino app go to tools / serial port and select your machine. It should begin with /dev/tty.usbserial and not have anything to do with bluetooth in the middle. Once that is successfully uploaded you are done flashing marlin!

Step 2: installing Pronterface on osx Lion

I basically followed the directions here https://github.com/kliment/Printrun and I only had one hiccup. I will paste them below.

Download and install [wxPython2.8-osx-unicode] matching to your python version (most likely 2.7 on Lion, check with: python –version) from: http://wxpython.org/download.php#stable

Download and unpack pyserial from http://pypi.python.org/packages/source/p/pyserial/pyserial-2.5.tar.gz
In a terminal, change to the folder you unzipped to, then type in: sudo python setup.py install

I then tried to run it by typing “python ” (including the space) and then dragging in the pronterface.py file. It gave me an error about not finding any 64 bit resources, so I scrolled down a bit on the github page and found the answer. I typed “export VERSIONER_PYTHON_PREFER_32_BIT=yes” into terminal.

That’s it! Pronterface is installed. Select your port and your speed and hit connect. Now you have the firmware and the front end gui set up. I did a bunch of little tweaks to the firmware because my board was reporting really high temps. I had the thermistor set incorrectly in the firmware, so I would disconnect the machine in pronterface, change the setting in arduino, upload it, and then reconnect in pronterface. That is going to be your loop whenever you change something from here on out.

Why NOT to buy a clonedel

For the uninitiated, a clonedel is a set of molds with which you can cast a reprap with polyester resin. It made a big splash in the reprap circles when it first came out, but Clonedels have really died off in popularity since then. I know why. It seems like a great idea. It can theoretically produce an entire set in an hour or so, and the material cost is significantly cheaper as well.

Unfortunately, clonedel is only a good idea in theory. I bought my clonedel set for $50 when printed prusa kits were $80-$120. Then I had to drill all of the pieces out, sand pieces flat, cut off the mold lines, and deal with missing pieces in my kit. Oh, I also forgot to mention that my parts ended up coming in a fruity flavored assortment of colors that looks pretty hideous.

The thing that really put me over the edge is that the parts just aren’t strong enough. My x-axis motor mount is now flexible enough that the motor shaft isn’t perpendicular to the belt, and my prusa hasn’t printed a single thing yet! In the top view you can see how far off the belt is deflected, and the side view is just for fun. Is there anyone out there who can print me both x axis parts? Pretty please? Those are the only two big parts that I haven’t replaced, and There is no way I can print their replacements with the belt constantly slipping off of the motor.

After a fair bit of thinking, I have changed my stance on how people should build their first reprap. Unless you have a strong community around you. I really think that a kit is the best idea for your first machine. Provided you buy it from a reputable vendor (I like makergear) then you should get all of the parts you need and support to help you get it together. Then feel free to self source your second one!

Go buy a Makerbot Grab bag!

I don’t remember who tweeted it, but I saw a tweet a week or so ago saying that the makerbot grab bags were a good deal. I looked at them and bought three. I figured that at $9 each they would be a good deal.
even if they had nothing but the ftdi cable.
I got my box today and Wow!

I got two of the grab bag #1 and one #2. Each of the #1’s had TWO ftdi cables, two early nozzles, 5 pfte barrels, 2 brass barrels, a bunch of thermistors, pulleys, a fan, and some plastic build plates. They said that the grab bag could or could not include those items, but I didn’t think it would come close to having them all!


The second grab bag was similarly stocked, with a ton of pulleys, belts, some rods, some wooden build platforms and a ton of fasteners and plastic bearings.

They said it in the description, but I want to reiterate it: If you are a cupcake operator, you should probably get this. It is a great source of spare parts that would have cost you hundreds to buy a few weeks ago from makerbot. It will hopefully keep your bot printing for a long time to come.

If you are not a cupcake operator: it’s still a damn good deal.

Thanks makerbot!